Ontwikkelagenda: realiseren vruchtbare samenwerking met goede democratische sturing en controle
From Venlo Samenwerkingswijzer
< Regio Noord-Limburg
Revision as of 19:36, 9 November 2016 by Lonneke van Oort (talk | contribs)
Ontwikkelagenda: realiseren vruchtbare samenwerking met goede democratische sturing en controle
Waar werken we aan om samenwerking op een hoger plan te brengen?
Het realiseren van de politiek-bestuurlijke uitgangspunten gaat niet vanzelf. Het vraagt het vooraf goed doordenken en richten van samenwerking. Het vraagt het goed in stelling brengen van de raad om te sturen en controleren op basis van goede (tussentijdse) informatie. Het vraagt een vorm van kwaliteitszorg op samenwerking. Dat brengt de gemeente wat betreft samenwerking op een hoger plan. Om dit te realiseren wordt een ontwikkelagenda opgesteld en uitgevoerd. Deze agenda omvat in ieder geval de volgende ontwikkelpunten:
- Het formeren van samenwerking geschiedt op basis van een gemeenschappelijk afwegingskader en een gemeentebrede werkwijze.
- Raad, college en organisatie beschikken continue over een actueel overzicht van samenwerking, dat is afgestemd op de informatiebehoeften van de verschillende geledingen. Zie: Dashboard Samenwerking: Actueel overzicht over huidige samenwerking.
- Raad, college en ambtelijke organisatie hebben een gemeenschappelijk beeld welke samenwerkingsverbanden bij uitstek politiek-bestuurlijke bemoeienis vanuit de raad vragen en welke samenwerkingsverbanden in eerste aanleg vooral aandacht vragen van het college en/of de ambtelijke organisatie. Helder daarbij is ook wanneer en waarover de raad in stelling komt voor controle, heroverweging en/ of bijsturing.
- Raad en college hebben per samenwerkingsverband een gemeenschappelijk beeld van hun onderlinge samenspel in de bemoeienis met dit samenwerkingsverband.
- In de organisatie wordt een implementatieplan opgesteld en uitgevoerd om dit alles mogelijk te maken.