Samenspel met partners

From Venlo Samenwerkingswijzer
Samenspel met partners

Samenwerking: zakelijke benadering gericht op meer, betere of goedkopere resultaten

Startpunt voor samenwerking is om via samenwerking meerwaarde te realiseren. Samenwerking is het bundelen van krachten om gezamenlijke (en eigen) opgaven te realiseren. Samenwerking is geen doel op zich en heeft alleen zin als samenwerking leidt tot meer, betere of goedkopere resultaten – in vergelijking met geheel zelf doen.

Hoe je tegen meerwaarde aankijkt kan verschillen afhankelijk vanuit welke perspectief je kijkt:

Meerwaarde en verzakelijking: vier perspectieven

Verzakelijking vraagt de volgende werkwijze

  • Het voor je zelf bewust zijn vanuit welk perspectief je werkt en daar binnen het gemeentebestuur – raad, college en organisatie – het gesprek over aangaan.
  • Het samen met de partners bespreken van het perspectief van waaruit zij deelnemen aan de samenwerking. Dit vraagt om een open proces en een gezamenlijk bewustzijn. Dit vraagt ook een gesprek om tot congruente samenwerking te komen – waarbij de deelnemers vanuit hetzelfde perspectief kijken.
  • In beeld brengen van de beoogde meerwaarde. Dit transparant monitoren. Waar dit wenselijk is – uitgaande van de perspectieven (3) en (4) – ook per saldo over meerdere verbanden: wie doet wat in welk verband, met welk resultaat (inclusief kosten/baten) voor wie?
  • Het ijken en herijken van verdeelsleutels
    • Naar rato van het aandeel van een ieder in de realisatie van de opgave.
    • Naar rato van het belang/ de baten van een ieder van de realisatie van de opgave. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het aandeel in het “eigenaarschap” van een samenwerkingsverband en het inkopen van diensten voor eigen rekening.

Groeien in de werkwijze: welk spelniveau kunnen we bereiken?

Spelniveaus samenwerking en regionaal bestuur

Wat is nodig om tot een hoger spelniveau te komen? Groeien in de kwaliteit van samenwerking vraagt vooral om “een goed gesprek” met alle betrokkenen:

  • open houding en tijd nemen om je te verdiepen in het standpunt, het perspectief en de belangen van anderen;
  • samen verkennen van de feitelijke situatie, samen bepalen wat wenselijk is;
  • samen bouwen: gezamenlijk formuleren van inhoudelijke opgaven en samen bekijken hoe deze gerealiseerd kunnen worden;
  • expliciet telkens stil staan op de kwaliteit van het proces: zijn we goed bezig, loopt de samenwerking goed, communiceren we helder en tijdig, et cetera.

Samenspel raad en college bij samenwerking

Goede samenwerking met partners vraagt dat de gemeente zelf een goed samenwerkingsspeler is. Dit vraagt goed samenspel tussen raad en college met een heldere taak- en rolverdeling ten aanzien van de bemoeienis met samenwerkingsverbanden en -partners.

Goed samenspel vraagt permanente aandacht en we faciliteren dit met de volgende werkwijze:

  1. De raad en het college bepalen periodiek wat de belangrijkheid van samenwerkingsverbanden is. Welke verbanden vragen bemoeienis van wie?