Difference between revisions of "Inspiratie en leeromgeving/Factsheets"

From Venlo Samenwerkingswijzer
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Chapter |Title=Factsheets |Introductory text=Hier houden we relevante factsheets bij over relevante wet- en regelgeving. |Text chapter===Factsheet: "Verbonden par...')
 
(Tekst vervangen door "{{Chapter |Title=Factsheets |Introductory text=Hier houden we relevante factsheets bij over relevante wet- en regelgeving. |Text chapter=Er zijn nog geen factsheets toegevo...")
Line 2: Line 2:
 
|Title=Factsheets
 
|Title=Factsheets
 
|Introductory text=Hier houden we relevante factsheets bij over relevante wet- en regelgeving.
 
|Introductory text=Hier houden we relevante factsheets bij over relevante wet- en regelgeving.
|Text chapter===Factsheet: "Verbonden partijen en Besluit Begroting en Verantwoording"==
+
|Text chapter=Er zijn nog geen factsheets toegevoegd.
In het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) wordt een verbonden partij als volgt omschreven:  “Een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie waarin de provincie onderscheidenlijk gemeente een bestuurlijk en een financieel belang heeft. In het besluit wordt onder verbonden partij mede verstaan een Europese groepering voor territoriale samenwerking”.
 
(zoals bedoeld in artikel 1 van verordening (EG) nr. 1082/2006 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 5 juli 2006 betreffende een Europese groepering voor territoriale samenwerking (EGTS) (PbEU L 210) waarin de provincie onderscheidenlijk gemeente een bestuurlijk en een financieel belang heeft).
 
 
 
De volgende definities zijn hierbij van belang:
 
• Financieel belang: een aan de verbonden partij ter beschikking gesteld bedrag dat niet verhaalbaar is indien de verbonden partij failliet gaat onderscheidenlijk het bedrag waarvoor aansprakelijkheid bestaat indien de verbonden partij haar verplichtingen niet nakomt.
 
• Bestuurlijk belang: zeggenschap, hetzij uit hoofde van vertegenwoordiging in het bestuur hetzij uit hoofde van stemrecht. Er is sprake van een bestuurlijk belang als een wethouder, raadslid of ambtenaar van de gemeente namens de gemeente in het bestuur van de verbonden partij plaatsneemt, of namens de gemeente stemt. Bij alleen een (niet benut) benoemingsecht of voordrachtsrecht is er strikt genomen geen sprake van een verbonden partij.
 
• Deelneming: een participatie in een besloten of naamloze vennootschap, waarin de provincie onderscheidenlijk gemeente aandelen heeft.
 
 
 
Bij publiekrechtelijke samenwerking moet er sprake zijn van een zelfstandige organisatie (rechtspersoon, een openbaar lichaam of een bedrijfsvoeringsorganisatie. Dit laatste is een lichte samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid voor bedrijfsvoering en uitvoerende taken).
 
De gemeente blijft verantwoordelijk voor de taken die zij door verbonden partijen laten uitvoeren. Het is daarom van belang dat de gemeente zicht heeft op de mate waarin ze bijdragen aan de output of de beoogde maatschappelijke doelen en zicht heeft op de financiële stabiliteit. Inzicht in de prestaties van de verbonden partijen is daarom belangrijk.
 
De verbonden partijen worden niet geconsolideerd in de begroting en jaarstukken van de gemeente. Op basis van het BBV wordt per programma de doelstelling, in het bijzonder de beoogde maatschappelijke effecten, toegelicht aan de hand van de vastgestelde beleidsindicatoren. Tevens wordt, per programma, aangegeven de wijze waarop ernaar gestreefd zal worden de effecten te bereiken, en de betrokkenheid hierbij van verbonden partijen.
 
Zowel de begroting als de jaarstukken bevat een paragraaf verbonden partijen tenzij er geen sprake is van verbonden partijen bij de gemeente. De paragraaf betreffende de verbonden partijen bevat ten minste:
 
a de visie op en de beleidsvoornemens omtrent verbonden partijen;
 
b de lijst van verbonden partijen, die wordt onderverdeeld in:
 
 
 
> 1°. gemeenschappelijke regelingen;
 
> 2°. vennootschappen en coöperaties;
 
> 3°. stichtingen en verenigingen, en,
 
> 4°. overige verbonden partijen; Verbonden partijen in relatie tot Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Bronnen: BBV, notitie verbonden partijen 2014, inclusief vernieuwing BBV
 
 
 
c De lijst van verbonden partijen, met daarin ten minste informatie over:
 
a de wijze waarop de gemeente een belang heeft in de verbonden partij en het openbaar belang dat ermee gediend wordt;
 
b het belang dat de gemeente in de verbonden partij heeft aan het begin en de verwachte omvang aan het einde van het begrotingsjaar;
 
c de verwachte omvang van het eigen vermogen en het vreemd vermogen van de verbonden partij aan het begin en aan het einde van het begrotingsjaar;
 
d de verwachte omvang van het financiële resultaat van de verbonden partij in het begrotingsjaar;
 
e de eventuele risico’s van de verbonden partij voor de financiële positie van de gemeente. Het gaat dan om het risico’s zoals ook weergegeven in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.
 
 
 
De paragraaf Verbonden Partijen kan daarmee ook kaderstellend zijn. De betekenis daarvan is onder meer afhankelijk van de vraag of er een door de Raad vastgestelde actuele nota Verbonden partijen aanwezig is die een zelfstandige kaderstellende rol heeft. Als dat zo is, kan de paragraaf verbonden partijen in de begroting en jaarstukken zich beperken tot de hoofdlijnen en de stand van zaken m.b.t. het beleid.
 
De Kapitaalverstrekkingen aan deelnemingen, gemeenschappelijke regelingen en overige verbonden partijen worden onder financiële vaste activa afzonderlijk op de balans opgenomen van de gemeente.
 
Indien op grond van een concrete gebeurtenis een risico wordt voorzien dat het financieel belang in een verbonden partij gaat leiden tot een verlies op het ingebrachte kapitaal, de verstrekte lening of indien het leidt tot een verplichting door de gemeente en dit risico is kwantificeerbaar dan zal daarvoor een voorziening gevormd moeten worden in de jaarrekening.
 
Voor verbonden partijen gelden eigen begrotings- en verslaggevingsregels. Voor gemeenschappelijke regelingen met rechtspersoonlijkheid (openbaar lichaam en bedrijfsvoeringsorganisatie) gelden de regels volgens het BBV. Voor privaatrechtelijke partijen gelden de verslaggevingsvoorschriften volgens het Burgerlijk Wetboek. Daarnaast kunnen afhankelijk van de situatie internationale verslaggevingsstandaarden gelden. Voor zover private verbonden partijen de gewenste informatie niet behoeven te verstrekken op grond van de voor hen geldende regels, zullen met hen afspraken gemaakt moeten worden over de informatievoorziening. Regels die in het eigen statuut (of daarvan afgeleide) stukken van de organisatie moeten worden vastgelegd.
 
Termijn van begrotings- en jaarstukken wijken af van de termijnen voor gemeenten, hetgeen het lastig maakt om alle informatie op de juiste wijze af te stemmen. Verbonden partijen in relatie tot Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Bronnen: BBV, notitie verbonden partijen 2014, inclusief vernieuwing BBV
 
 
 
De bijdrage aan de gemeenschappelijke regeling moet in de gemeentelijke begroting (gesplitst) opgenomen worden onder het taakveld waar het betrekking op heeft (zowel financieel als beleidsinhoudelijk). Dit geldt ook voor de gemeenschappelijke regeling zelf
 
 
 
Er is een separate notitie “verbonden partijen en aanbesteding” die relevant kan zijn voor wat betreft de verbonden partij. Een verbonden die zich kwalificeert als publiekrechtelijke instelling zal voor de eigen transacties moeten voldoen aan (Europese) aanbestedingsregels.
 
De rechtmatigheid van de gemeente kan worden beïnvloed door het handelen van een instelling waarmee de gemeente verbonden is en is daarmee een belangrijk aandachtspunt. Een voorbeeld hiervan is indien in de regeling, statuten, oprichtingsacte of overeenkomst is geregeld dat voorwaarden aan de bijdrage zijn verbonden waaraan de instelling zich moet houden om niet gehele of gedeeltelijke vermindering van de bijdrage van de gemeente te krijgen.
 
Governance (bestuur en toezicht)
 
Naast Besluit Begroting en Verantwoording zijn er andere wettelijke bepalingen die gericht zijn op de goede werking van het openbaar bestuur inclusief toezichthoudende functie. In het geval van gemeenschappelijke regeling zijn de bepalingen van de Gemeentewet van toepassing via bepalingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Binnen de privaatrechtelijke verbonden partijen gelden andere regels voor de inrichting van bestuur en toezicht. Bij vennootschappen is de basis vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.
 
Aandachtspunt is dat er nog een geactualiseerde notitie verbonden partijen door de commissie BBV wordt opgesteld. Er is nog geen datum bekend wanneer dit gaat plaatsvinden.
 
 
}}
 
}}

Revision as of 07:40, 9 November 2016